Asunnon viilennys kotikonstein

Asunnon viilennys kotikonstein – aurinko ja asumisen lämpökuorma nostavat sisälämpötilan tukalan kuumaksi

Kuten mennyt helteinen kesä osoitti, asunnon viilennystarve on nykyään yhä suurempi. Mistä asumisen lämpökuorma ja viilennystarve syntyy? Tässä artikkelissa kerron, kuinka voit kotikonstein viilentää huoneistoa ja helpottaa oloasi helteillä. Jos viime kesä oli kuuma ja tukala, poimi tästä vinkit viileämpään tulevaisuuteen!

Viilennystarve syntyy auringon paistaessa asuntoon

Kerrostalon viilennystarve syntyy kesän helteillä auringon lämpösäteilyn vuoksi. Aurinko lämmittää kerrostalon seiniä hohkaavalla kuumuudella. Lisäksi auringon lämpösäteily pääsee ikkunoiden kautta sisälle asuntoon.

Kodin viilennykseen on tarvetta varsinkin aamuauringon puolella ja niissä huoneistoissa, joihin keskipäivä aurinko polttaa suoraan ikkunoista.

Viilennys on tarpeen, sillä normaali asuminenkin tuottaa lämpöä

Asunnon sisätilojen viilennystarve syntyy, koska lämpökuormaa syntyy myös normaalista asumisesta asunnon kaikissa huoneissa.

Moni kerrostalon asukas haaveilee sisätilojen ja huoneilman viilennyksestä, kun asunnon sisälämpötila kohoaa lähelle sietokynnystä ja sen yli.

Osa hankkii jäähdyttimen kotiin ja viilentää sillä huoneilman.

Huoneiden viilennystarve syntyy monesta syystä

Kerron tässä mistä eri huoneiden lämpökuorma syntyy ja miten huoneita voi viilentää kotikonstein.

Keittiön viilennys: Ruoanlaitossa liesi ja uuni lämpiävät ja suurin osa lämpöenergiasta valuu asuntoon vaikka liesituuletin olisi päällä. Myös jääkaapista ja pakastimesta syntyy hukkalämpöä.

Uunin lämmittämistä kannattaa välttää hellejakson aikana, sillä se nostaa sisälämpötilaa entisestään. Ruoanlaitto kannattaa suunnitella helleystävälliseksi ja tehdä vähän kevyempiä ruokia.

Olohuoneen viilennys: Huonekohtainen viilennys voi olla tarpeen myös olohuoneessa. Olohuonetta lämmittävät usein valaistus ja ihmiset. Varsinkin liikkeessä oleva ihminen lämmittää huonetilaa.

Olohuoneen viilennys kotikonstein käy helpoiten sälekaihtimilla tai verhoilla. Sälekaihtimet ja verhot kannattaa pitää kiinni kovimman auringonpaisteen aikaan.

Saunan viilennys: Saunan kiuas lämpenee vähintään 6 kW:n teholla. Varsinkin kesällä asunnon ja sisäilman viilennys on tarpeen, jos saunan kiuas on pitkään päällä ja lämpö leviää asuntoon.

Yksinkertainen viilennysniksi saunaan: Mikäli saunassa on ikkuna, sitä kannattaa käyttää hetki auki saunomisen jälkeen, jotta liika lämpö pääsee ulos. Kiuasta ei kannata lämmittää turhaan, vain saunomisen ajan.

Pesuhuoneen / kodinhoitohuoneen viilennys: Pesuhuoneessa on usein lattialämmitys päällä ympäri vuoden. Lisäksi huoneen lämpötilaa nostaa usein kuivausrumpu.

Huoneen jäähdytys onnistuu siten, että ajoittaa pyykinpesun ja kuivausrummun käytön viikon viileämmille päiville tai myöhäiseen iltaan. Jos huoneessa on ikkuna, sitä voi käyttää illalla hetken auki.

viilennys kotikonstit

Makuuhuoneen viilennys: Talon aurinkoisella puolella sijaitseva makuuhuone kuumenee helposti. Lisäksi kodin elektroniikka ja lemmikit aiheuttavat kohoavaa lämpökuormaa makuuhuoneisiin.

Makuuhuoneissa on usein tuuletusikkunat, ja asunnon jäähdytys on parasta suorittaa illalla juuri ennen  nukkumaanmenoa. Päivällä ulkolämpötila on korkeampi ja ikkunan avaaminen ei jäähdytä silloin lainkaan, vaan päinvastoin: kuuma ulkoilma tunkeutuu avatusta ikkunasta sisään.

Etätyöpisteen / oman toimiston viilennys: Poikkeusaikana yhä useampi työntekijä on siirtänyt oman etätyöpisteen ja toimiston pysyvästi kotiinsa. Toimiston viilennystarve syntyy tietokoneen ja muiden elektronisten laitteiden lämpökuorman vuoksi.

Huoneen tilapäisen viilennyksen voi hoitaa tuulettimella, sillä tuulettimen liikkuva ilma jäähdyttää ihoa.

Teknisen tilan ja yhteisten tilojen viilennys: Teknistä tilaa lämmittää talotekniikan hukkalämpö kuten varaajahäviöt. Myös kuuman käyttöveden putkista tulee lämpökuormaa niihin tiloihin joissa putket kulkevat.

Talotekniikan hukkalämpöä voi pienentää uusimalla talotekniikkaa tai eristämällä putket.

Ammattilaisen keinot asunnon viilennykseen

Yhä useampi osakas ja vuokralainen odottaa kiinteistöltä, että sen ominaisuuksiin kuuluu jonkinlainen jäähdytyskone, jolla onnistuu koko talon, asunnon tai esimerkiksi makuuhuoneen viilennys.

Mitä asioita tulee ottaa huomioon, kun suunnitellaan asunnon viilennystä? Mitä erilaisia jäähdytysvaihtoehtoja on?

Lue lisää asunnon viilennyksestä: 


lue eri jäähdytysvaihtoehdoista

Onko sinulla on kysyttävää kerrostalosi tai toimitilojesi viilennyksestä?

Ota rohkeasti yhteyttä. Voin auttaa sinua kiinteistön jäähdytyksen ja viilennystekniikan suunnittelussa.

Miika Pitkälä

LVIA-suunnittelija

+358 45 1343 053

miika.pitkala@planius.fi

Jätä kommentti