Etäluettava vesimittari pakolliseksi 23.11.2020

Etäluettava vesimittari pakolliseksi 23.11.2020

Etäluettavat vesimittarit tulevat pakollisiksi taloyhtiöihin. Uusi laki on astunut voimaan 23.11.2020. Laki koskee tämän päivämäärän jälkeen haettuja uudiskohteiden ja putkisaneeraus kohteiden rakennuslupia.

Uuden lain myötä uusissa taloyhtiöissä tulee pakolliseksi kulutukseen perustuva laskuttaminen, jota mitataan ja seurataan huoneistokohtaisilla etäluettavilla vesimittareilla.

vesimittarin lukeminen etäluettava vesimittari
Etäluettavan vesimittarin tarkoitus on ohjata kiinteistön käyttäjiä energiataloudelliseen vedenkäyttöön.

EU:n energiatehokkuusdirektiivi uuden lain taustalla

EU:ssa säädetty energiatehokkuusdirektiivi on ohjannut lainsäädännön valmistelua myös Suomessa työ- ja elinkeinoministeriössä ja hallituksessa.

Nyt Suomessa vahvistetulla lailla halutaan edistää kotitalouksien energian säästöä. Lain myötä uusissa asuntoyhtiöissä on pakollisia:

  • Huoneistokohtainen vesimittari
  • Vedenkulutuksen etäluenta
  • Kulutusperusteinen laskutus

Etäluettava vesimittari joka asuntoon

Uuden lainsäädännön myötä uudiskohteissa jokaiseen huoneistoon tulee asentaa oma etäluettava vesimittari. Oma vesimittari antaa tarkan lukeman käyttöveden kulutuksesta.

Huoneistokohtainen vesimittari on ollut pakollinen uusissa rakennuksissa jo 2011 alkaen, mutta aikaisemmin sitä ei ole tarvinnut asentaa etäluettavaksi. Ja näin ollen käyttöveden laskutus ei ole ollut todelliseen kulutukseen perustuvaa.

Vesimittarin lukeminen menee helpoksi

Kaukoluetttava vesimittari tekee vedenkulutuksen seurannan helpoksi. Asuntokohtainen vesimittari mittaa asukkaiden käyttämän veden määrän tarkasti ja reaaliaikaisesti.

Etäluettava ja älykäs vesimittari ilmoittaa tiedot digitaalisesti taloyhtiölle, isännöitsijälle, ja vesilaitokselle. Tämän huoltoyhtiöiden ei tarvitse kulkea asunnoissa lukemassa vesimittareita.

Etäluettava vesimittari - suihku
Etäluettava vesimittari ja kulutukseen perustuva laskutus tasapäistää asukkaat. Tuhlari maksaa jatkossa omat vesilaskunsa.

Kulutusperusteinen laskutus asuntoihin

Etäluettava vesimittari tasapuolistaa käyttöveden laskutuksen. Aiemmin veden laskutus on voinut perustua huoneiston pinta-alaan tai asunnon henkilömäärään. Nyt laskutus tulee todellisen kulutuksen mukaan.

Koska asukasta laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan, tämä asettaa asukkaan tarkastelemaan omaa veden kulutustottumuksia. Mitä vähemmän vettä kuluttaa, sitä pienempi on vesilasku.

Energian säästöä etäluettavalla vesimittarilla

Alkuperäisen EU:n energiatehokkuusdirektiivin tarkoituksena on ollut energiansäästö. Direktiivin tavoitteet toteutuvat, kun suomalaisten oletetaan käyttävän vähemmän lämmintä vettä.

Veden käyttöä hillitsee reaaliaikainen veden kulutuksen mittaus ja etäluettava vesimittari. Vesimittarista saatavan datan uskotaan hillitsevän lämpimän veden kulutusta.

Vanhat kiinteistöt ja etäluettava vesimittari

Uusi laki koskettaa suoraan uusia rakennettavia taloyhtiöitä. Mutta asia koskettaa jatkossa myös vanhempia kerrostaloja ja taloyhtiöitä putkiremonttien yhteydessä.

Etäluettavat vesimittarit on asennettava vanhoihin taloyhtiöihin, joissa haetaan putkisaneeraukselle rakennuslupa 23.11.2020 jälkeen.

Vanhat taloyhtiöt siirtyvät kulutusperusteiseen laskutukseen sitä mukaan, kun niissä tehdään putkiremontit ja niiden yhteydessä saadaan asennettua etäluettavat vesimittarit.

Planius sinun kumppanisi vesimittariasiassa

Mikäli sinulla on alkamassa uusi taloyhtiö. Olemme mielellämme kumppanisi kohteen LVI-, sähkö- ja automaatiosuunnittelussa. Mitä aiemmin olet yhteydessä, sen paremman hyödyn saat koko projektissa.

Jos sinulla on harkinnassa taloyhtiön putkisaneeraus tai muuten mietit vanhan kiinteistön vedenkulutuksen etämittausta, ota rohkeasti yhteyttä. Olemme apunasi suunnittelussa.

Soita: Miika Pitkälä 045 1343 053

Tai lähetä sähköpostia: miika.pitkala@planius.fi

Lisätietoa uudesta laista:

Valtioneuvosto

Motiva

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti