Sähkösuunnittelija ja sähkövalvoja avoimet työpaikat Helsinki

Syksyn kuulumisia suunnittelurintamalta

Planiuksen syksy on ollut täynnä suunnittelutöitä. Suunnittelussa on parhaillaan muun muassa patteriverkoston perussäätöä, Ilmanvaihdon parantamista, lisärakentamista ja energiasaneeraushankkeita. Kerromme tässä, mitä suunnittelijoiden pöydällä tapahtuu juuri nyt.

 

Ville Vakkurin suunnittelupöydällä taloyhtiön LVI-suunnitelmat

Ville Vakkurin suunnittelupöydällä on helsinkiläinen asunto-osakeyhtiö. Taloyhtiöön suunnitellaan ja tehdään patteriverkoston perussäätö ja painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen.

Patteriverkoston perussäätö taloyhtiössä

Lämpöpatterin tehtävänä on jakaa lämmitysjärjestelmän lämpö tasaisesti kiinteistön asuntoihin ja eri tiloihin tarpeen mukaan. Jos lämmitysverkosto on epätasapainossa, asuntojen sisälämpötilat voivat vaihdella suurestikin. Toisissa asunnoissa on liian kylmä, toisissa taas liian kuuma, koska verkoston kaikille pattereille ei mene sopivan suuruinen virtaama. 

Patteriverkoston perussäädön eli lämmitysverkoston tasapainotuksen tarkoituksena on saada lämmitysjärjestelmä toimimaan suunnitelmien mukaisesti.

Perussäätö tehdään mittaamalla ja säätämällä patteriverkoston virtaamat kohdalleen. Perussäätöön sisältyy säätökäyrän optimointi eli menoveden lämpötilan optimointi suhteessa ulkolämpötilaan. Lämmitysverkoston perussäätö voi vähentää kiinteistön lämmitysenergian kulutusta jopa 10-15 %!

LVI suunnittelija työssään
Ville Vakkurin suunnittelupöydällä on helsinkiläisen taloyhtiön patteriverkoston perussäätö ja painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen.

Painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen alkaa tilanteen kartoituksella

Paivovoimaisen ilmanvaihdon toimivuus perustuu paine-eroon. Matalissa rakennuksissa painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta on usein heikkoa, koska matalassa rakennuksessa paine-ero on pieni. Siksi riittävä korvausilman saatavuus on avainroolissa.  

Ville Vakkurin suunnittelupöydällä olevan asunto-osakeyhtiön painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen alkoi lähtötilanteen kartoituksella.

“Ilmanvaihdossa ilmeni pahoja puutteita. Muun muassa liesituulettimet oli kytketty väärin painovoimaisen ilmanvaihdon hormeihin ja siirtoilmareitit olivat tukossa, koska ovirakoja ei ollut lainkaan,” Vakkuri kertoo.

Vedonparantajat katolle ja poistoilmaventtiilit uusitaan

Kohteen korvausilman saatavuutta parannettiin oleellisesti. Painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen tehdään asentamalla mekaaniset vedonparantajat katolle. Vedonparantaja tehostaa ilmanvaihdon poistoilman tehoa tuulen avulla. Lisäksi kaikki poistoilmaventtiiliit uusitaan.

Siirtoilmareittejä ei ollut käytännössä lainkaan, jolloin ulkoa tuleva korvausilma ei pääse virtaamaan eri huoneisiin. Siirtoilmareitit tehdään ottamalla sirkkelillä välioven alareunasta siivu pois tai poistamalla tai vaihtamalla kynnykset.

Korvausilmaventtiileitä oli kohteen asunnoissa liian vähän. Olohuoneissa oli yksi korvausilmaventtiili, mutta makuuhuoneista venttiilit puuttuivat. Olohuoneiden ja makuuhuoneiden ikkunoihin asennetaan nyt yhdet uudet karmiventtiiliit.

“Painovoimaisessa ilmanvaihdossa raikkaan ulkoilman tulee liikkua huoneistoon korvausilma-aukoista ja poistua poistoilmaventtiilen kautta. Ilman liikkumisen tulee olla sisätilojen välillä mahdollisimman esteetöntä mutta vedotonta. Puutteelliset korvaus- ja siirtoilmareitit saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa korvausilma tuleekin hallitsemattomia reittejä pitkin”, Ville Vakkuri muistuttaa.

Lauri Vänttilän LVI-suunnittelupöydällä kerrostalon ullakkohuoneistot

Lauri Vänttilä tekee LVI-suunnitelmia Helsingin Punavuoressa sijaitsevaan kerrostaloon. Tontin jäljellä oleva rakennusoikeus hyödynnetään ja ullakolle rakennetaan uusia premium- asuntoja.

Kerrostalossa on neljä kerrosta ja kellari sekä aiemmin kylmänä ollut ullakko. Taloon on tehty aikaisemmin linjasaneeraus, jonka yhteydessä ullakolle on rakennettu valmiiksi varaukset lämmitykselle, käyttövedelle ja viemärille.

Projekti on edennyt nyt suunnitteluvaiheeseen ja täydennysrakentamisen LVI-suunnittelu tehdään nykymääräysten mukaisesti.  “Tämän kohteen suunnittelu ja toteutus on kohtuullisen helppo, koska kattokin menee uusiksi”, Vänttilä kertoo.

Lauri Vänttilä
Lauri Vänttilä tekee parhaillaan täydennysrakentamisen LVI-suunnittelua Helsingin Punavuoressa sijaitsevaan kerrostaloon.

Taloyhtiön hulevesiviemärien suunnittelu

Vänttilällä on työn alla myös yksi Keravan suurimmista taloyhtiöistä, johon kuuluu neljä kerrostaloa. Taloyhtiön salaojista ja viemäreistä on tehty kuntotutkimus. Kuntotarkastuksessa ilmeni pihaviemäreissä muutamia huonoja paikkoja.

Taloyhtiön piha-alueet uusitaan kokonaan, samoin salaojat sekä hulevesijärjestelmä. Lauri Vänttilä tekee piha-alueiden hulevesien suunnittelun. Salaojasuunnittelu tehdään rakennesuunnittelussa ja Lauri sovittaa ne hulevesisuunnitelmiensa kanssa yhteen.

Salaojat puretaan hulevesijärjestelmän perusvesikaivojen kautta hulevesiviemäriin. Perusvesikaivoissa on padotusventtiilit, jotka estävät vesien takaisinvirtauksen salaojiin. 

Lauri Vänttilän syysterveiset taloyhtiöihin ovatkin: 

”Laitetaan kiinteistösi hulevesiasiat kuntoon. Meiltä saat helposti neuvoja, mitä voit tehdä asian parantamiseksi!”

Miika Pitkälä on mittavan energiasaneeraushankkeen suunnitteluryhmässä ja LVI-suunnittelijana

Miika Pitkälä tekee valvonta- ja rakennuttamistöiden ohella Helsinkiläisen asuinkerrostalon LVI-suunnittelua. Taloyhtiössä on käynnissä mittava energiasaneeraushanke, jonka suunnitteluryhmään Pitkälä kuuluu. 

Kiinteistö irtaantuu kaukolämmöstä, ja taloon tulee maalämpö, aurinkokeräinjärjestelmä sekä kokonaisvaltainen lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto jäähdytyksineen.

Projekti on suunnittelun näkökulmasta todella mielenkiintoinen. KVR-hankkeessa suunnittelu siirtyy lyhyellä vasteajalla käytäntöön, koska aikaa vievää kilpailutusvaihetta ei ole. Näin ollen suunnittelun pitää mennä kerralla nappiin.   

Miika Pitkälä on mukana energiasaneeraushankkeen suunnitteluryhmässä. Pilottihanke tarjoaa arvokasta oppia ja kokemusta.

Pilottihankkeesta saa arvokasta kokemusta kiinteistöjen energianparannushankkeisiin

”Tämä on myös pilottihanke, joka tarjoaa arvokasta oppia ja kokemusta kiinteistöjen energianparannushankkeisiin”, Pitkälä kertoo. ”Tämän taloyhtiön energiasaneeraushanke on todella kokonaisvaltainen, koska saneerataan ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä sekä lämmöntuottotapa.”

”Näin massiivinen saneeraus ei ole aina tarpeenmukaista, vaan hyviin tuloksiin pääsee esimerkiksi lämmöntuottotapaa järkevästi saneeraamalla”, Pitkälä muistuttaa.  

”Uutena oppina on tullut se, miten maalämpöpumpun hyötysuhdetta voidaan pienillä, fiksuilla muutoksilla nostaa huomattavasti korkeammaksi verrattuna perinteisiin toteutusmalleihin.”

”Projektia on suunniteltu tämä kesä. Nyt suunnittelu on loppuvaiheessa ja toteutusvaiheeseen siirrytään ensi kuussa. Silloin työt ovat jo alkaneet.”

Tarvitsetko alkavaan projektiisi LVISA-suunnittelijaa?

Autamme Planiuksen tiimin kanssa sinua oman projektisi suunnittelussa. Ota yhteyttä jo varhaisessa konseptisuunnitteluvaiheessa, saat parhaan hyödyn ammattiosaamisestamme.

Miika Pitkälä, toimitusjohtaja, LVIA-suunnittelija

+358 45 1343 053

miika.pitkala@planius.fi


Tutustu konsultointipalveluihimme