Talvi painaa päälle – Patterin termostaatti ja Patteriverkosto huutaa perussäätöä

Talvi painaa päälle ja ilmat kylmenevät. Patterin termostaattien säädöt ovat monella kiinteistöllä pielessä. Asunnon sisälämpötila voi olla liian kuuma tai liian kylmä, jopa saman rakennuksen sisällä.

Patteriverkoston perussäädöllä saadaan tasapainotettua lämpötilat tasaisen lämpimiksi kiinteistön eri asunnoissa ja tiloissa. Lämmitysverkoston perussäätö auttaa vähentämään kiinteistön lämmitysenergian kulutusta jopa 10-15 %.

Lämpöpatteri Helsinki
Patteriverkoston perussäätö kannattaa tehdä ennen pakkaskauden alkua.

Ilmat kylmenevät – Lämpöpatterit tulevat tarpeeseen

Lämpöpatterit tulevat tarpeeseen loppusyksyllä ja alkutalvesta, kun ulkoilma alkaa kylmenemään. Ilman lämpötila vaihtelee alkutalvesta nollan molemmin puolin. Toisena aamuna on pakkasta ja toisena sataa räntää.

Pakkanen, ilman kosteus ja tuuli tekevät viilentyvästä ilmasta entistä kylmemmän tuntuisen. Monen kiinteistön ja asunnon sisälämpötila laskee samaan tahtiin ulkolämpötilan kanssa. Lämpöpatteri ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ei ehdi mukaan ilmojen viilenemiseen.

Patteriverkoston perussäätö pielessä – Lämpöpatteri on liian kuuma tai liian kylmä

Lämpöpatterin tehtävänä on jakaa lämmitysjärjestelmän lämpö tasaisesti asuinkiinteistön asuntoihin ja kiinteistön eri tiloihin tarpeen mukaan.

”Jos kiinteistön patteriverkoston perussäätö on tekemättä, kerrostalon alimpien kerrosten lämpöpatterit ja sisäilma on liian kuuma. Tästä seuraa tarvetta turhaan tuulettamiseen ja lämpö karkaa ulos.”, Miika Pitkälä valottaa joka syksyistä ongelmaa kiinteistöillä.

Pitkälä avaa ongelman toista puolta: ”Ylimpien kerrosten vesikiertoiset lämpöpatterit ovat liian kylmiä, vaikka kuinka yrittäisi vääntää termostaattia. Asukkaat palelevat ja hankkivat omia lisälämmittimiä.”

Patteriverkoston perussäätö puutteellinen kolmella neljästä

Pitkälän mukaan jopa 75 % Suomen asuinrakennuskannasta on patteriverkoston perussäätö on puutteellisesti tehty. Elinkaarensa päähän tullut tekniikka ei palvele enää kiinteistön käyttäjiä.

”Linjasäätöventtiilien ja patterin termostaattien elinkaari on 15-20 vuotta. Ikälopusta tekniikasta ei ole hyötyä kiinteistön lämmitysjärjestelmässä, koska esimerkiksi vanhoja linjasäätöventtiileitä ei voi mitata ja säätää.”

Ongelman voi tuntea kiinteistöllä ilman mittalaitteita. ”Perussäätämättömissä kiinteistöissä huoneistojen huonelämpötila erot saattavat olla pahimmillaan yli 6 celsiusastetta.”, Pitkälä valottaa.

Lämpöpatteri patteritermostaatti
Danfoss termostaatti käyttökohteessa. Liian kylmä? Liian kuuma? Patteriverkoston perussäätö puutteellinen.

Patteriverkoston perussäätö tuo jopa 15 prosentin säästön lämmityslaskuun

Patteriverkoston perussäätö kuuluu kiinteistön omistajan ja taloyhtiön velvollisuuksiin. Patteriverkoston tasapainotus tuo jokaiseen huoneistoon tasaisen lämpötilan.

”Perussäädön avulla kiinteistön lämmitysenergian kulutusta voidaan vähentää jopa 10-15 %. Lämmitysverkoston perussäätö on viisasta tehdä ennen pakkaskauden alkua.”, Pitkälä vinkkaa kiinteistön omistajille ja käyttäjille.

Uncategorized

Millainen on hyvä työpaikka

Millainen on hyvä työpaikka Millainen on hyvä työpaikka – mitä sähkö- ja LVI-suunnittelijat odottavat työpaikalta Planius on nykyaikainen LVISA suunnittelutoimisto, jossa työntekijöiden hyvinvoinnille annetaan arvo.

Lue lisää »